Coaching/Kindercoaching omdat!
Coaching/Kindercoaching omdat!

Geschreven door:
Marianne Meijerhof, 16 juli 2020


Hoi allemaal,
Wat doe jij als ouder als je kind niet goed in zijn vel zit?
Een mooie vraag om te overdenken.
Van jongs of aan hebben we te maken met inprentingen. Volgens de Van Dale is de betekenis van inprenten: door voortdurende herhaling aan het verstand brengen.
Dit doen we heel bewust tijdens de opvoeding van ons kind en dit hebben onze ouders bewust gedaan in de opvoeding van ons.
Inprenten gaat echter ook onbewust: jij kan ook nooit eens netjes eten. Jij ruimt nooit je kleren op. Jij maakt altijd je spullen kapot. Zeur niet zo. Jij hebt altijd wat te klagen. Het is ook nooit goed. Jij wilt altijd meer. Plaag je zusje/broertje toch niet altijd. Jij bent het oudst, dus jij moet het voorbeeld zijn. Wees toch eens zuinig op je spullen. Kom op doorzetten, niet opgeven. Niet zo huilen, je bent een grote jongen/meid. Stoere jongens huilen toch niet. Jongens spelen toch niet met poppen. Dit zijn inprentingen gericht op het kind zelf en waarbij het kind meekrijgt of jij iets goed of fout vindt.
Er zijn ook inprentingen doordat kinderen horen wat jij over anderen zegt en de waarde die je daar aangeeft. De buurvrouw ook altijd met haar (vul maar in) . Jouw moeder ook altijd te zeuren (man tegen zn vrouw in bijzijn van kinderen over hun oma.) Jouw vader luistert nooit (moeder tegen een kind) Als volwassene oordeel je vaak over anderen in het bijzijn van kinderen. Ook dat is een inprenting.
En zo zijn er tig dingen te noemen die bij jou kind ingeprent worden en die onbewust in die kleine koppies gaan zitten.
En die in onze eigen koppies zijn gaan zitten.
Er vormen zich gedachten of gevoelens van: ik ben fout, ik ben niet oké, ik moet me niet laten horen, ik mag me niet laten zien, als ik maar rustig doe, dan vinden papa en mama me lief. Ik mag niet huilen. Ik mag mijn grens niet aangeven. Als ik maar zo doe, dan krijg ik geen gedoe. Als ik maar goed mn best doe, vinden ze me vanzelf lief.
En met die gevoelens groei je dan op.
Ik werk met volwassenen en met kinderen en jongeren. Veel van de hulpvragen zijn ontstaan door inprentingen. De gedachte: zij zijn oké en ik ben niet oké. Mijn werkwijze kenmerkt zich door vooral gericht te zijn op het positieve. We formuleren een positieve gedachte, een gewenste situatie, een positief doel. En met praktische opdrachten en oefeningen ervaar je hoe het is om oké te zijn. Zij zijn oké en ik ben oké.
Jong geleerd is oud gedaan.
Liefs Marianne
Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.