Mindset

Mindset

Mindset Krachtmeiden! Woldendorp
Marianne Meijerhof - Krachtmeiden! Woldendorp

Geschreven door:
, 22 juli 2020

E-mail Marianne Meijerhof Facebook

Hoi allemaal,

Iedereen wordt geboren met een mindset. Of eigenlijk is het de wil om te leren. Stel dat we dat niet zouden hebben? Hoe zouden we er dan nu bij zitten? Als we niet zouden leren eten, lopen, praten. Zeer jonge kinderen hebben de grootste wil om te leren en ze zijn niet bang om fouten te maken. Vallen ze met hun eerste stapjes, dan proberen ze het gewoon opnieuw. Ze vinden niets te moeilijk. Naarmate we ouder worden lijkt de passie bij sommige kinderen en volwassenen voor het leren te verdwijnen en daarmee lijkt ook de motivatie om te leren te verdwijnen. Vooral als het lastig wordt. Je verliest dan de overtuiging over jouw intelligentie en je kwaliteiten. En deze overtuiging is van invloed op je gedachten, gevoelens en gedrag.

Hoe kan het dat bij sommigen de passie en de motivatie voor het leren verdwijnt en bij anderen niet. Hoe kan het dat sommigen blaken van zelfvertrouwen zolang alles goed gaat, maar wanneer ze uitgedaagd worden om het beste uit zichzelf te halen, ze afhaken?

Carol Dweck is de grondlegger van de mindsettheorie. Zij maakte onderscheid tussen een vaste mindset en een groeimindset.

Iemand met een vaste mindset gaat ervan uit dat je intelligentie en kwaliteiten vast staan en niet meer te veranderen zijn. Deze mensen (kinderen en volwassenen) vinden het belangrijk te laten zien hoe slim ze zijn en hoeveel aangeboren talent ze hebben. Dit slim over willen komen heeft echter als keerzijde dat ze liever geen dingen doen die lastig zijn. Want dan heb je de kans om fouten te maken. En vanuit de vaste mindset fouten maken is vreselijk. Als je slim bent wanneer alles goed gaat, ben je dom als je fouten maakt. Deze mindset heeft dan ook negatieve gevolgen voor het leren, de prestaties, het aangaan van uitdagingen, de inzet en het omgaan met kritiek. Mensen met een vaste mindset doen dan ook liever geen moeite voor iets. Want: je kunt het of je moet er hard voor werken. En als je hard moet werken voor iets, ben je dus eigenlijk niet zo slim.

Mensen met een groeimindset gaan ervan uit dat je je intelligentie en kwaliteiten verder kunt ontwikkelen. Je kunt groeien door proberen, doorzetten en oefenen. En wanneer je ervan uitgaat dat je altijd beter kunt worden, vind je uitdagingen geweldig. Mensen die sterk denken vanuit een groeimindset genieten van moeilijk werk, omdat ze hierdoor het gevoel krijgen dat ze zich aan het ontwikkelen zijn. Fouten maken hoort er voor deze mensen gewoon bij: je kunt er iets van leren en je kunt jezelf verbeteren. Mensen die denken vanuit de groeimindset zullen niet opgeven wanneer het even tegenzit of wanneer iets veel moeite kost. Ze accepteren het leerproces dat hoort bij groeien. Ze weten dat ze hard moeten werken om verder te komen en leveren die inspanning graag. Kortom, een groeimindset leidt tot een passie voor leren.

Wil iemand zijn talenten optimaal benutten, dan is het dus van belang dat hij een groeimindset ontwikkelt.

Het goede nieuws is: je kunt je mindset veranderen en je kunt geholpen worden een groeimindset aan te leren of te behouden!

Liefs Marianne

Meer informatie op: https://platformmindset.nl/2020/04/08/wat-is-mindset/

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.